News -  January 15, 2008

Book Launch: "Scientists as Poets"

Thumbnail
The second pop science book: "Scientists as Poets" was launched

The second pop science book from HKUST and Commercial Press comprises of lectures by distinguished scientists including Nobel Laureates Prof YT Lee and the late Alan MacDiarmid, and a roundtable discussion of life in the 21st century.

閱讀科普 啟發人生:《詩人科學家——論 21 世紀新生活》

香港科技大學高等研究院銳意發展成為香港,以至世界的知識中心:我們物色世界最優秀的學術大師,來科大演講、授課及研究,盼以知識的力量,去推動人類社會發展。

科大與商務印書館合作出版科普叢書系列的第二集,大部分為科大高等研究院傑出講座系列演講的結集;本書由世界最頂尖的科學家與讀者分享他們對21世紀新生活的觀點和智慧,期望讀者透過閱讀增廣識見,誘發創新。

目錄

序言 朱經武

1. 面對 21 世紀的挑戰
    李遠哲(諾貝爾化學獎得主、台灣中央研究院前院長)

2. 建設富強和可持續發展的中國
    朱經武(香港科技大學校長)

3. 農業能源——未來的依托?
    Alan G. MacDiarmid(諾貝爾化學獎得主)

4. 建設節水型社會——保障經濟社會可持續發展
    汪恕誠(中國國家水利部前部長)

5. 高科技公司的創新策略
    張亞勤(微軟公司全球副總裁)

6. Google 的成功之道——引領“網路生存”的新型創新
    李開復(谷歌全球副總裁及中國總裁)

7. 詩人科學家:新世紀新生活
    阿蒂亞、王曉東、李開復、楊振寧、朱經武

Subscribe to the IAS Newsletter and stay informed.